Indyk na złoto

Zapewne niewielu domyśli się po tytule tego przepisu, w jaki sposób będziemy przyrządzać tym razem indyka, aby wyszedł nam „złoty”. Otóż kluczem do sukcesu w tymże daniu będzie słynna przyprawa curry. Do tego dania będziemy potrzebować tradycyjnie około 0,5 kilograma piersi z indyka, przyprawę curry, cebulę, 3 ząbki czosnku, chili, marchew, kostkę rosołową, oliwę i natkę pietruszki. Na początek oczywiście indyk- kroimy go w niedużą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do tego posiekany czosnek i cebulę, a także wsypujemy curry i chili w odpowiednich dla nas indywidualnych proporcjach. Dalej kroimy w duże plastry marchewkę a także siekamy drobno natkę pietruszki. Kolejnym krokiem oczywiście będzie zmieszanie wszystkiego razem i dodanie szklanki wywaru, czyli wody i rozpuszczonej kostki rosołowej, wszystko ma się teraz zagotować i dusić przez kilka minut. Najlepiej taka potrawka smakować będzie z ryżem, jednak możemy ją podawać wedle uznania.

Comments are closed.