Pierogi

Pierog są bardzo kojarzone z Polską, jednakże występuje nie tylko u nas. Pierogi znają w różnych odmianach również Chińczycy, Japończycy, Białorusini, Rosjanie oraz Litwini, a na końcu – Włosi. Pierwotnie pierogi pochodzą z kuchni szwabskiej. Na pierogi nie powinno się mówić pieróg, bo pieróg to całkiem inna potrawa, dlatego trzeba zawsze mówić w liczbie mnogiej. Ciasto na pierogi bywa gotowane, pieczone albo smażone na głębokim tłuszczu. Nadzienie dla pierogów jest różnorodne. Może być owocowe, może być z serem, a także może być z mięsem. W Polsce najbardziej popularne są pierogi z kapustą oraz z grzybami, a także pierogi ruskie, czyli takie, które mają nadzienie z twarogu, cebuli i ziemniaków. Na wschodzie bardzo popularne są pierogi z soczewicą, na zachodzie kraju jest praktycznie ta tradycja nieznana. Na Lubelszczyźnie zjada się ponadto pierogi ruskie z miętą, mięta nadaje pierogom w tej postaci nieco cierpkiego smaku i są one bardzo charakterystyczne w tej wersji smakowej, jednakże znane są na głębokich wioskach lubelskich.

Comments are closed.