Obiad to posiłek, który zazwyczaj spożywamy w połowie dnia. Ma on nam zapewnić siłę i energię na resztę dnia. Dzięki smacznemu i pożywnemu obiadowi nie będziemy już odczuwać ochoty na słodkie przekąski. Czy można przygotować pyszne, zdrowe, fit obiady? Można. W naszym artykule znajdziesz przepisy na dietetyczne obiady.
Łosoś w miso z lionką, kuskusem, a także papryką i brokułami
To dosyć ciekawy przepis na dietetyczny obiad. Aby przygotować taki fit obiad, będziemy potrzebować:
- 2 łyżek słodkiego białego miso,
- 2 łyżek soku z limonki,
- 4 łyżek suchego pełnoziarnistego kuskusu,
- pęczek brokułu gałązkowego,
- szklankę pasków czerwonej oraz żółtej papryki,
- zmielony pieprz (dobrze, aby był on świeżo zmielony),
- sól morska lub himalajska,
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek, a
- także – 2 filety z łososia bez skóry (ok. 200 g).
Pierwsze, co robimy, aby przyrządzić nasz fit obiad, to nastawiamy piekarnik na 200°C. W pergaminie wycinamy 2 kwadraty o boku ok. 40 cm. Następnie łączymy miso z sokiem z limonki. Nakładamy na środek obu kawałków pergaminu po połowie: kuskusu, różyczek brokułu, pasków papryki. Kolejne, co robimy, to oprószamy je pieprzem i solą, polewamy też oliwą i przykrywamy filetami łososia. Na koniec kropimy je sosem z miso. Następnie zbierz razem wolne boki kawałka pergaminu, złącz ich brzegi i zawiń w zakładkę w taki sposób, aby powstał prostokąt. Gdy to zrobisz, zegnij wolne brzegi i włóż pod spód pakietu, po czym przełóż obie paczki na blachę i piecz przez ok. 15 min. do momentu aż mięso ryby zacznie się rozpadać, a warzywa staną się miękkie. Pamiętaj, aby przed podaniem na talerz otworzyć pakiety. Porcja takiego dania wynosi 459 kcal, tłuszczu: 22 g, białka: 46 g, a węglowodanów: 29 g.
Zupa z pomidorów z kalafiorem, soczewicą i komosą
Należy pamiętać, że fit obiady to także zupy! Zupa z pomidorów z kalafiorem, soczewicą i komosą to świetny przepis na dietetyczny obiad.
Do jego wykonania będziemy potrzebowali:
- średniego kalafiora,
- cebulę,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soli morskiej,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 kg pomidorów,
- 6 ząbków czosnku,
- cytrynę,
- łyżkę mielonej kurkumy,
- 1 ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry,
- łyżeczkę suszonego oregano,
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- 5 szklanek wody,
- szklankę suchej czerwonej soczewicy,
- liść laurowy,
- a także ½ szklanki suchej komosy ryżowej,
- łyżkę startego imbiru
- i szklankę posiekanej natki kolendry.
Przystępujemy do podzielenia kalafiora na różyczki, siekamy cebulę, pomidory i czosnek, a cytrynę rozkrajamy na ćwiartki. W następnej kolejności nastawiamy piekarnik na 150°C i wykładamy blachę pergaminem do pieczenia. Kalafiora kropimy 2 łyżkami oliwy, oprószamy ½ łyżeczką soli, i pieprzem, a następnie mieszamy. Całość przekładamy na blachę i pieczemy przez 20 min. do momentu aż różyczki się zarumienią. Pomidory łączymy z resztą oliwy, a także łyżeczką soli, dodajemy przy tym: czosnek, cytrynę, kurkumę, mieloną kolendrę, oregano oraz pieprz kajeński. Następne, co musimy zrobić to zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100°C, po czym do kalafiora dodajemy pomidory i pieczemy przez 40 min. do momentu aż różyczki będą miękkie. W międzyczasie, w dużym garnku zagotowujemy wodę z 5 szklanek, wrzucamy soczewicę, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Dosypujemy komosę i gotujemy jeszcze raz tyle samo czasu. Następnie, przekładamy do garnka upieczone warzywa, dodajemy imbir, gotujemy przez 10 min. do czasu aż zmięknie komosa. Doprawiamy do smaku solą, a przed podaniem – liściem kolendry.
To oczywiście tylko niektóre z ciekawych pomysłów na pyszne obiady. Pamiętaj, że przepisy na dietetyczne obiady możesz znaleźć:
- w Internecie,
- w książkach kucharskich, które specjalizują się w zdrowej żywności,
- w czasopismach dotyczących zdrowego stylu życia.
Jak najbardziej jestem za! Popieram takie działania.