Tłusta kuchnia czeska

Powiada się, że tłuszcz w czeskiej kuchni odgrywa rolę niebagatelną, musi w każdej potrawie znajdować się mnóstwo tłuszczu, co często dla Polaków bywa nie do zaakceptowania. Dlatego obiegowa opinia o czeskiej kuchni brzmi: jest to kuchnia doskonała, ale pod warunkiem, że jadamy w ten sposób tylko raz w tygodniu i to po ciężkim dniu fizycznej pracy, kiedy trzeba uzupełnić substancje odżywcze i kiedy ten nadmiar tłuszczu jest wybaczalny. Niekiedy spotyka się w Czechach na przykład kopiaste warstwy śmietany niesłodkiej na wierzchniej warstwie zupy – zupełnie inaczej niż w Polsce, w której takie warstwy śmietany rozbija się w zupie, miesza się wszystko razem tak, żeby nie było jednak zbyt tłusto. Dodatkowo krążą legendy, że jeszcze dziesięć lat temu, jeśli chcieliśmy udać się do Czech i wybrać sobie coś z karty – co byłoby bez mięsa, wyszlibyśmy z restauracji z niczym. Opowiada się również sobie powszechnie żarty, że w kuchni czeskiej jeszcze sto lat temu hodowano warzywa jedynie dla świń.

Comments are closed.