Udziec z indyka na gorąco

Jeżeli szykujesz wystawne i większe przyjęcie na którym ma się pojawić większa ilość osób, warto zabłysnąć fajnym i smacznym daniem, które oczywiście będzie też podzielne i sycące. Bardzo dobrym pomysłem z pewnością okaże się udziec z indyka upieczony w przyprawach. Robiąc zakupy koniecznie pamiętaj o dużym udźcu z indyka, warto aby miał około 1,5 nawet do 2 kilogramów, kilka ząbków czosnku, majeranek, sól i pieprz, a także słodka papryka. Po dokładnym oczyszczeniu indyka należy dobrze natrzeć go przyprawami i w takiej postaci zostawić go na jakieś 4 godziny w lodówce. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i w takiej formie pieczemy go jakieś 1,5 godziny w temperaturze około 180’C. po takim czasie należy następnie zdjąć pokrywę i piec indyka jeszcze przez około 40 minut. Takie pieczone mięso należy co jakiś czas podlewać powstałym wcześniej sosem, aby mięso nie było suche. Bardzo fajnie mięso to wygląda pokrojone w plastry i polane również wcześniej powstałym sosem.

Comments are closed.