Przepisy na dietetyczne fit śniadania

Przepisy na dietetyczne fit śniadania

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Niestety, wielu z nas o tym zapomina. Tak naprawdę, to dzięki niemu mamy siłę na cały dzień. Zdrowe śniadanie może spowodować, że w ciągu dnia nie będziemy sięgać po słodkie i niezdrowe przyjemności. W niniejszym artykule znajdziesz przepisy na dietetyczne śniadania. Pamiętaj o tym, że fit śniadanie nie zawsze musi być nudne!

Sadzone awokado

Do przyrządzenia takiego śniadania będziemy potrzebować: awokado, jajka, soli, pokruszonej fety, szczypty papryki. Najpierw przekrajamy owoc wzdłuż, na pół. Pestkę wyciągamy, a w jej miejsce wbijamy jajko. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. w temperaturze 220°C. Na koniec doprawiamy solą, papryką oraz dodajemy 2 łyżki pokruszonej fety. (Dostarcza ona połowę dziennego zapotrzebowania na wapń!)

Połączenie melona z orzechami

Przykładem smacznego fit śniadania może być melon z orzechami. Ćwiartkę melona kroimy w kostki i mieszamy w misce z 2 łyżkami fety. Następnie dodajemy 6 posiekanych orzechów włoskich. Całość posypujemy odrobiną cynamonu i mieszamy.

Owsianka z truskawkami i kiwi

To chyba jeden z najpopularniejszych przepisów na fit śniadanie, który nie wymaga zbyt wiele czasu. Wystarczy, że ugotujesz ok. 50 g płatków owsianych górskich, następnie – dodasz pokrojone kiwi (2 sztuki) oraz kilka truskawek. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki ziaren. Możemy też dodać odrobinę mleka kokosowego jeżeli chcielibyśmy nadać naszej owsiance bardziej kremową formę.

Placki dyniowe z jajkiem i awokado

To również ciekawy przepis na dietetyczne śniadanie. Zawiera jedynie 380 kcal. Do przyrządzenia takiego fit śniadania będziemy potrzebować: 250 g dyni – startej i obranej, soli, pieprzu, małą cebulę, 5 jajek, 1,5 łyżki oliwy, 50 g pestek dyni oraz 2 awokado pokrojone w plasterki. Od czego zaczynamy? Do startej dyni wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, solą i wszystko mieszamy. Następnie podsmażamy cebulę do momentu aż zmięknie. Przekładamy cebulę do miski z naszą dynią, dodajemy pestki i wszystko mieszamy. Kolejne, co musimy zrobić to rozgrzać łyżkę oliwy na patelni. Masę dyniową wykładamy na patelnię i formujemy placki. Smażymy ok. 5 minut, po czym obracamy je na drugą stronę. W międzyczasie przygotowujemy 4 jaja w koszulkach, wbijamy je do garnka z wrzącą wodą. Nasze placki podajemy z jajkiem na wierzchu, dodatkowo z kilkoma plasterkami awokado.

Dlaczego warto zdecydować się na placki dyniowe? Z 3 ważnych powodów:

  • Dynia jest źródłem witaminy C – pomaga nam w produkcji kolagenu,
  • Wzmacnia naszą odporność,
  • Zwalcza zmęczenie i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Frittata z jarmużem, serem feta i batatami

Co to właściwie jest frittata? Można powiedzieć, że coś podobnego do rodzaju omletu. Do przygotowania takiego śniadania będziemy potrzebować: 200 g batatów, łyżkę oliwy, czerwoną cebulę (posiekaną), 60 g jarmużu, ok. 6 jajek, 70 g sera fety, sól i pieprz. Zaczynamy od rozgrzania oliwy na patelni. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostki bataty i smażymy je przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i smażymy wszystko jeszcze przez 5 minut. Liście jarmużu drobno siekamy i łączymy je z batatami. Podsmażamy. Następnie przekładamy całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia i posypujemy serem feta. Rozmieszane i doprawione jajka nakładamy na bataty i jarmuż. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

To tylko niektóre z ciekawych pomysłów na pyszne i zdrowe śniadanie. Pamiętaj, że przepisy na dietetyczne śniadania z łatwością znajdziesz choćby w Internecie. Koniecznie pamiętaj też o tym, że przepis na dietetyczne śniadanie wcale nie musi być nudny!

Leave a Comment